Πάντα ήταν χρήσιμη συμβουλή... Τώρα έγινε αδήριτη ανάγκη!

«Άμα σέ τρώει η πλάτη, κοίτα να βρείς τρόπο να ξυστείς μόνος σου!
Διότι, αν σέ ξύσει άλλος... ή θα σέ ξύσει αλλού ή θα σέ γρατσουνίσει...»

18/9/08

Mια μικρή ιστορία για το αυτο-στοπ

Με αφορμή την 5η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση του Peoples Global Action που έλαβε μέρος στο παιδαγωγικό πανεπιστήμιο στην Αλεξαδρούπολη συνειδητοποίησα πως στην Ελλάδα λίγος κόσμος κάνει αυτό-στοπ. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να γράψω αυτό το μικρό άρθρο όχι μόνο για να επιχειρήσω να σας βάλω σε σκέψεις πως μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε αυτο-στοπ , αλλά και για να σπάσω ένα μύθο που υποστηρίζουν πολλοί ότι το αυτο-στοπ είναι αδύνατο στην Ελλάδα.

Καταρχήν πρέπει να θέσουμε τα επιχειρήματα γιατί πρέπει να κάνουμε αυτο-στοπ και όχι να πληρώνουμε τόσα χρήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πραγματικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς αν και ακόμα στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνότερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ευρώπης , προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στα πρότυπα της κοινωνίας της κατανάλωσης και ελεύθερης αγοράς.

Αν και αυτό από μόνο του αποτελεί επιχείρημα να κάνει κάποιος αυτο-στοπ , με δεδομένο πόσες φορές δεν είχαμε χρήματα να ταξιδέψουμε από ένα μέρος στο άλλο , πρέπει να σταθούμε σε άλλους 2 σημαντικούς κατά την γνώμη μου παράγοντες.

1. Το αυτο-στοπ συμβάλει σημαντικά στην μείωση των αυτοκινήτων , καθώς και στο μποϊκοτάζ της μεταφοράς με εισιτήριο. Μην ξεχνάμε ότι τα κέρδη των μαζικών μέσων μεταφοράς ξεπερνούν κατά πολύ πολλούς άλλους κλάδους του σαρκοφάγου καπιταλιστικού ιστού.

2. Γιατί ίσως πρέπει να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά την αυτονομία μας από τις υπηρεσίες που μας προσφέρει ο καπιταλισμός και να ανοίξουμε της συζήτηση ”αυτονομία στις μεταφορές”. Αυτονομία στην μεταφορά ίσως να μην είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που θα έπρεπε να ασχοληθεί το κίνημα , αλλα σίγουρα είναι κομμάτι ενός εναλακτικού τρόπου ζωής συνολικά εναντιωμένου με τον καπιταλισμό.

Κάποιος λοιπον θα μπορούσε να πεί: εντάξει ναι! στο αυτο-στοπ αλλά εδώ δεν είμαστε στην Βόρεια Ευρώπη, το αυτο-στόπ είναι αδύνατο στην Ελλάδα. Αυτό θα μου επιτρέψετε να σταθώ και να πω , πως αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι μύθος. Λέω στην καλύτερη γιατί έχω την αίσθηση ότι πηγάζει από φόβο και ένα βόλεμα στις μικροαστικές μας ανέσεις τις περισσότερες των περιπτώσεων.

Είναι αλήθεια πως και εγώ δεν είχα ανάλογη εμπειρία με το αυτο-στοπ στην Ελλάδα, μέχρι την συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη που ανέφερα πριν. Οι περισσότεροι που έφτασαν στην συνάντηση , έφτασαν από διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης με αυτο-στοπ. Αυτό από μόνο του με ενθάρρυνε να γράψω , ελπίζω να ενθαρρύνει και εσας να το δοκιμάσετε. Αρκετοί λοιπόν έφτασαν στην συνάντηση από την Θεσσαλονίκη , άλλοι απο τα σύνορα με Αλβανία και κάποιοι από την Πάτρα.

Ένα άλλο επιχείρημα που είναι κυρίαρχο στους κύκλους των επικριτών του αυτο-στοπ είναι το ζήτημα , κατά πόσο είναι ασφαλές. Αυτό πραγματικά είναι ένα θέμα. Καλό λοιπόν είναι να ταξιδεύουμε πάντα με ένα ακόμα άτομο. Το μαγικό νούμερο στο αυτο-στοπ ειναι το 2. Αν πάλι κάποιος ταξιδεύει μόνος του ας προσέχει σε πιο αμάξι κάνει αυτο-στοπ. Με άλλα λόγια ας κόβει φάτσες.

Ας περάσουμε τώρα σε κάποιες άλλες χρήσιμες συμβουλές για το αυτο-στοπ. Καλό είναι να αποφεύγουμε να κάνουμε αυτο-στοπ στην Εθνική για αυτονόητους λόγους αλλά να ψάχνουμε για βενζινάδικα. Σε πρατήρια είναι πάρα πολύ εύκολο να βρούμε κάποιον που πηγαίνει προς τα εκεί που πηγαίνουμε και εμείς. Βέβαια πάντα πρέπει να προσέχουμε το πρατήριο να είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε. Αυτό το γράφω για προσωπικά την έχω πατήσει έτσι στην Δανία. Καλό λοιπόν να συμβουλευόμαστε πάντα ένα χάρτη.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέχουμε είναι να είμαστε πάντα στην κατεύθυνση της Εθνικής , για να μην κολλήσουμε σε κάποιο χωριό ή στην μέση του πουθενά. Αυτό επίσης το γράφω από δική μου εμπειρία. Είχα πραγματικά απελπιστεί όταν είχα κολλήσει κάπου κοντά στο lipzig στην Γερμανία , όπου κατά την γνώμη μου είναι και από τα πιο επικίνδυνα να κολλήσει κανείς.

Αυτές λοιπόν είναι και κάποιες από τις πλευρές του ζητήματος. Όποιος έχει ανάλογες ιστορίες και εμπειρία με το αυτο-στοπ , θα με κάνατε τρελά χαρούμενο αν μου τις στέλνατε μιας και ετοιμάζω μια μπροσούρα με προσωπικές ιστορίες για το αυτό-στοπ.
Υπογράφω ως Autonome3 και η προσωπική μου διεύθυνση είναι vlanto at riseup.net

8 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Η επικινδυνότητα βέβαια παραμένει.
Πάντως στον Έβρο γενικότερα είναι αρκετά διαδεδομένο. Το διαπίστωσα ως φαντάρος στην Ορεστιάδα αλλά επίσης και όσες φορές πήγα Κομοτηνή σε κάποιους φίλους που σπούδαζαν εκεί.

Autonome Bird είπε...

ναι εντάξυ παραμένει η επικινδυνότητα. Απλά εδώ έχουμε να κάνουμε με την κουλτούρα του κόσμου που θεωρεί το αυτο-στοπ μαλακία :))) αυτό με έκανε να γράψω το άρθρο ..

Do it yourself είπε...

Αγαπητέ(*) Autonome3 (alias Vlanto),
εκ μέρους των "παρατηρητικών" σε καλωσορίζω ως συνεργάτη στο ανοιχτό μπλογκ μας «Do it Yourself».
Χαρήκαμε πολύ που κάποιος αξιοποίησε την ανοιχτοσύνη του. Και μάλιστα με ένα τόσο καλογραμμένο άρθρο(**).

Για το autostop τώρα:
Έχω κάμποσες, ευχάριστες τις περισσότερες, εμπειρίες από αυτοστόπ αλλά ως μεταφορέας!
Την εμπειρία του αυτοστοπίστα δεν την έχω.
Από πολύ νέος κυκλοφορούσα στην Ελλάδα με το Ι.Χ. μου, εργαλείο της δουλειάς μου, κι έκανα (κι ακόμα κάνω...) χιλιόμετρα πολλά.
Έπαιρνα πάντοτε όποιον σήκωνε το χέρι... Κάποιες φορές σταματούσα και μόνος μου. Όπως μιά φορά που "φόρτωσα" 7 {εφτά!} Μετσοβίτισες από την "Κατάρα" μέχρι την Κουτσούφλιανη (τώρα την λένε Παναγιά...). Περπατούσαν ΞΥΠΟΛΗΤΕΣ {τα παπούτσια στον ντορβά για να μην χαλάσουν...} κι εγώ είχα ένα μεγάλο Σιτροέν.
Ήταν 21 Νοεμβρίου του 1977, της Παναγίας, πήγαιναν να προσκυνήσουν... Μέτσοβο-Κουτσούφλιανη με τα πόδια...
Είχε πλάκα όταν μία ζαλίστηκε από τις στροφές και της ήρθε εμετός. Οι άλλες άρχισαν να την μαλώνουν, της έλεγαν να σκάσει, να κρατήσει κλειστό το στόμα, να μην λερώσει το αυτοκίνητο... Όλα αυτά στα ρουμανοβλάχικα. Δεύτερη (ή πρώτη...) γλώσσα για τους Μετσοβίτες. Ευτυχώς με βόηθησαν τα ...λατινικά μου. Κατάλαβα και σταμάτησα για να ξαλαφρώσει η γυναίκα. Αυτές ντρέπονταν να μού το ζητήσουν.
Δεν θα ξεχάσω ακόμα, κάποτε το 1971 πρέπει νά 'τανε, που πήρα έναν άγγλο φοιτητή από Γιάννενα για Αθήνα και μού μιλούσε στο δρόμο για μιά νέα επιστήμη την Ecology. Λέξη που εγώ δεν ήξερα τότε. Και πάλευα να βρώ αυτά που μού έλεγε τί σχέση είχαν με την ...ηχώ. Γιατί αρχικά νόμισα ότι η λέξη που έλεγε γράφονταν ως ...Echology. Πέρασε καμμιά ώρα μέχρι να καταλάβω ότι με τον "οίκο" είχε να κάνει η νέα Επιστήμη. Φυσικά ...οικολογοποιήθηκα από τότε.
Έχω κι άλλες ιστορίες με το αυτοστόπ, όμως ήδη μάκρυνε πολύ αυτό το "σχόλιο"...
Αν σέ ενδιαφέρει να σού τις στείλω με email.

Μιά παρατήρηση πάντως που έχω κάνει σχετικά με το σταμάτημα, ή το φοβερό λιγόστεμα, του αυτοστόπ, ακόμα και από ξένους τουρίστες, είναι:
Και ανέβηκε το επίπεδο ζωής, οπότε πολλαπλασιάστηκαν πολύ τα Ι.Χ., και τα δρομολόγια των λεωφορείων έγιναν πυκνότερα, αλλά νομίζω ότι «κόπηκε μαχαίρι» κυρίως με την εξάπλωση του AIDS, στα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Έχω πολύ καιρό να δώ σηκωμένο χέρι. Από τότε.
Ευχαριστούμε και πάλι που ήρθες κοντά μας, Autonome3.
-------------
(*) ή Αγαπητή, δεν αναφέρεις το φύλο σου...
(**) Έκανα δυό τρείς ορθογραφικές "επεμβάσεις" στο κείμενο, εντελώς δευτερεύουσες. Το συνηθίζουμε αυτό στον «Παρατηρητή», μην το πάρεις άσχημα.

Autonome Bird είπε...

σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις μόνο σε παρακαλώ βγάλε το @ από το email επικοινωνίας , έρχεται πολύ spam

Να πω και εγώ με την σειρά μου πως το blog είναι πολύ καλή ιδέα και χάρηκα που το βρήκα. Μακάρι και άλλος κόσμος να έπαιρνε ανάλογες πρωτοβουλίες . Θα ξαναγράψω κατι σύντομα . Ι promise

το προσωπικό μου blog είναι το http://autonomous-land.blogspot.com καθώς γράφω και στο http://globalnewswire.wordpress.com

(#)θα χαρώ πολύ αν στείλεις τις ιστορίες για το αυτοστοπ

Do it yourself είπε...

Συγγνώμην για το "@", δεν ήξερα ότι έχει κάποια σχέση με τα «spam». Φυσικά και θα το βγάλω.

Οι ιστορίες με τα αυτοστόπ μου είναι 7-8, θα τις ...αντέξεις;

Ίσως καταφέρω να τις πληκτρολογήσω το Σάββατο.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

Autonome Bird είπε...

φυσικά και θα τις αντέξω , σε ευχαριστώ για την προσφορά σου. Οσο αναφορά το σπαμ να ξέρεις ότι όταν βάζεις @ είναι πολύ πιο εύκολο για τις μηχανές σπαμ να σε βρούν.

Do it yourself είπε...

Χρήσιμη πληροφορία αυτή, Αutonome3.
Αν έχει κι άλλες τέτοιες, κοινολόγησέ τες.
Βοηθάς πολύ.
Καλό Σαββατοκύριακο.

Autonome Bird είπε...

οκ θα γράψω κάτι .. αύριο

see ya