Πάντα ήταν χρήσιμη συμβουλή... Τώρα έγινε αδήριτη ανάγκη!

«Άμα σέ τρώει η πλάτη, κοίτα να βρείς τρόπο να ξυστείς μόνος σου!
Διότι, αν σέ ξύσει άλλος... ή θα σέ ξύσει αλλού ή θα σέ γρατσουνίσει...»

24/11/07

... και μιά διαφορετική πρόταση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού λόγω αισχροκέρδειας

Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά έχω διαβάσει πως ένα σοβαρό, ίσως το σοβαρότερο, κομμάτι του πληθωρισμού οφείλεται στην αισχροκέρδεια. Ειδικά στην Ελλάδα όπου η αυτορρύθμιση των τιμών στην ελεύθερη αγορά μέσω του ανταγωνισμού είναι «δήθεν», όπως τα περισσότερα στη χώρα μας είναι «δήθεν»...
Όλοι έχουμε καταλάβει τί γίνεται π.χ. με το γάλα, που το πίνουμε πληρώνοντας 50% (τουλάχιστον) ακριβότερα από τους λοιπούς ευρωπαίους.
Κι αυτοί ναι μεν 4-5 βιομήχανοι είναι και εύκολα φτιάχνουν "καρτέλ"... Για ιδέστε όμως τί γίνεται με τους περιπτεράδες που τα, αδιατίμητα, χαρτάκια για στριφτό τσιγάρο τα πουλάνε όλοι 50 λεπτά ένώ τα αγοράζουν 17 (έχω δεί τιμολόγιο). Με υπολογισμό και του ΦΠΑ, μιλάμε για μιά υπερτίμηση (mark-up) 250%. Αν αυτό δεν είναι αισχροκέρδεια του ..."καρτέλ" των περιπτερούχων, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους.

Η πρότασή μου είναι απλή και απολύτως δίκαιη για όλους, θα έχει δέ, κατά την γνώμη μου, ευεργετικότατη επίδραση και πάνω στον πληθωρισμό:
Η κλίμακα της φορολογίας στους παραγωγούς, βιομηχάνους, εμπόρους να διαμορφωθεί όχι με βάση τα «καθαρά» κέρδη, όπως σήμερα, αλλά με βάση το σταθμισμένο μέσο ποσοστό κέρδους τους, σε γεωμετρική πρόοδο.
Σήμερα με την τόσο μεγάλη εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν νομίζω ότι παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία κάτι τέτοιο.
Απλά: Κερδίζεις 30% πληρώνεις 10, κερδίζεις 90% πληρώνεις όχι 30 αλλά 60 (ας πούμε), κερδίζεις 180% πληρώνεις όχι 120 αλλά αλλά 240.

Το νόημα είναι ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ τον έμπορο η αισχροκέρδεια, αφού στην ουσία θα επιστρέφει στο κράτος ως φόρο το παραγόμενο υπερκέρδος.

Ας τό σκεφτούν οι ιθύνοντες.

3 σχόλια:

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Σαν να λέμε δηλαδή, εσύ ντου-ιτ-γιουρσέλφε μου, θεωρείς ότι οι "ιθύνοντες" έχουν περιθώριο να σκέφτονται κιόλας!

Πολύ πρωτότυπη άποψη!

Διότι, αν σκεφτόταν δεν θα έβαζαν π.χ. τις διορισμένες από τους ίδιους κομματικές διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να αγοράσουν ομόλογα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ μέσω ...Χουνουλουλούς και πολλών μεσαζόντων. Και σε πολύ ακριβότερη βέβαια τιμή από την ονομαστική...

Διότι τότε θα έπρεπε να δεχτούμε ότι είναι ανέντιμοι. Πράγμα αδύνατον.

Μένουμε λοιπόν στο ότι είναι μεν έντιμοι αλλά δεν έχουν ικανότητα να σκέφτονται, γεγονός όχι ιδιαίτερα βλαπτικό... Γι' αυτούς...

ό.έ.δ.

Καραμούζα είπε...

Ωραία αθώωση, κυρ-Λάμπη μου...

Καλή Χρονιά!

Καραμούζα είπε...

Kαλή Χρονιά!

Άριστη η ιδέα... αλλά ποιός θα την εφαρμόσει;

Από το 1974 και δώθε συνεχώς ακούμε, πως πρέπει να δημιουργηθεί «εκ βάθρων» νέο φοροτεχνικό επιτελείο...

Και μόνο νέες συλλήψεις ακούμε κάποιων που «τά πιάνουν»...

Καλή Χρονιά!