Πάντα ήταν χρήσιμη συμβουλή... Τώρα έγινε αδήριτη ανάγκη!

«Άμα σέ τρώει η πλάτη, κοίτα να βρείς τρόπο να ξυστείς μόνος σου!
Διότι, αν σέ ξύσει άλλος... ή θα σέ ξύσει αλλού ή θα σέ γρατσουνίσει...»

3/11/08

Do's and Dont's

Όσο κρατάει η κρίση... Αλλά και συνέχεια. Γιατί όχι;;;

Στης ακρίβειας τον καιρό
θέλησα να παντρευτώ
και μού δώσαν μιά γυναίκα,
πού 'τρωγε για πέντε-δέκα...

Στης ακρίβειας τον καιρό
θέλησα να βρώ γαμπρό
και μού δώσαν έναν άντρα,
όλο ξάπλα στη βεράντα...
{αποκριάτικο δημώδες}

Τέλος πιά αυτά. Τέλος η ξάπλα ως ιδεώδες...
Τέλος η υπερκατανάλωση ως δείγμα καλοπέρασης.
Τέρμα τα καλαμπούρια:
-Τί θέλεις να γίνεις, Γιωργάκη, όταν μεγαλώσεις;
-Συνταξιούχος...

Αν κάποιοι από μάς δεν το έχουν καταλάβει, θα το καταλάβουν σύντομα, όταν η κρίση του τζόγου [κάποιοι τον λένε και "χρηματιστήρια"...] περάσει στην "πραγματική" Οικονομία του πλανήτη. Σύντομα, πολύ σύντομα.

Και... «Τί να κάνουμε»... αλλά και τί να ΜΗΝ κάνουμε για να τη βγάλουμε σχετικώς ανώδυνα, ώσπου να περάσει [άν περάσει...] η κρίση;;;
Να μερικές ιδέες. Φέρτε και τις δικές σας.
Dont's
1. ΔΕΝ ξαναπαίρνουμε προσωπικό καταλωτικό δάνειο. Ούτε εορτοδάνειο, ούτε διακοποδάνειο, ούτε σκ---δάνειο.
2. ΔΕΝ βγαίνουμε στα μαγαζιά για να βρούμε και ν' αγοράσουμε ό,τι θα «μάς γυαλίσει»...
3. ΔΕΝ χρησιμοποιούμε την "πιστωτική" κάρτα μας ως μέσο δανεισμού, ούτε άμεσα (από ΑΤΜ) ούτε έμμεσα, για αγορές με υπερβάλλουσα δαπάνη. ΠΑΓΙΔΑ είναι. Ούτε ψωνίζουμε τίποτε "με ...άτοκες δόσεις". ΑΠΑΤΗ είναι: Στην τιμή έχουν ενσωματώσει ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ των ...άτοκων δόσεων.
4. ΔΕΝ αγοράζουμε ΤΙΠΟΤΕ από μαγαζιά με τιμές "99", "9.90" κλπ. Απατεώνες είναι. Άν μάς θεωρούν αρκετά βλάκες για να παρασυρόμαστε από τέτοιες τιμές, μάς θεωρούν αρκετά βλάκες και για να μάς πασσάρουν προϊόντα χαμηλής ποιότητας είτε υπερβολικής τιμής... Πολλές φορές ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ...
5. ΔΕΝ πάμε στο σουπερμάρκετ ΧΩΡΙΣ κατάλογο για ψώνια και ΔΕΝ αγοράζουμε τίποτε πέρα από αυτά.
6. ΔΕΝ δίνουμε προσοχή στη συσκευασία (πάρα πολλές φορές είναι παραπλανητική...) αλλά στην τιμή μονάδας κάθε προϊόντος.
7. ΔΕΝ ψωνίζουμε λαχανικά ή φρούτα περισσότερα από όσα πρόκειται να φάμε προτού μαραθούν ή σαπίσουν.
8. ΔΕΝ παίρνουμε αυτοκίνητο για αποστάσεις μικρότερες από 500 μέτρα, ούτε κάν ΜΜΜ! Και γενικότερα δεν παίρνουμε Ι.Χ. αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, π.χ. να έχουμε να κουβαλήσουμε κάτι ή έχει κακό καιρό {...ναπολεόντεια πρόταση}.
9. ΔΕΝ αγοράζουμε τίποτε ...εξ αποστάσεως. Ειδικά ΔΕΝ αγοράζουμε όργανα γυμναστικής ή μαγειρικής ή άλλα που διαφημίζονται τόσο μονότονα-ομοιόμορφα ως ...ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ προσφορές και δεν διατίθενται στα καταστήματα. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΣ. Πολλές φορές τόσο στην ποιότητα όσο και στην τιμή και ΟΛΕΣ τις φορές ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ!!!
{...ναπολεόντεια πρόταση}

Do's
1. Κοιτάμε πως θα ξοφλήσουμε όποιο σκ---δάνειο έχουμε τυχόν πάρει το ταχύτερο. Καλύπτουμε τις ανάγκες των διακοπών, των γιορτών από οικονομίες όλο το χρόνο.
2. Συγκεκριμενοποιούμε τις ανάγκες μας (π.χ. νέα τσάντα και παπούτσια), ορίζουμε μιά ανώτατη δαπάνη γι' αυτά και ΜΕΤΑ βγαίνουμε στην αγορά για να ΨΑΞΟΥΜΕ και να αγοράσουμε όποια μάς αρέσουν, ΜΕΣΑ σ' αυτό το όριο.
Μπορεί να χρειαστεί να περπατήσουμε αρκετά περισσότερο από το σύνηθες! Χαρείτε! Κάνει καλό στην καρδιά!
3. Την "πιστωτική" κάρτα μας την χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟΝ για το πλεονέκτημά της: Να μην κουβαλάμε πολλά χρήματα πάνω μας. Εξοφλούμε ΟΛΕΣ τις αγορές μας κάθε μήνα, στο περιθώριο που μάς δίνουν.
4. Αν έχουμε χρόνο διαθέσιμο, μπαίνουμε σε μαγαζιά με τιμές "99", ψάχνουμε, διαλέγουμε, ταλαιπωρούμε τους πωλητές και στο τέλος... «τους σκάμε το παραμύθι» ότι ΔΕΝ ψωνίζουμε από αυτούς λόγω τιμών "99"...
Έτσι και το κάνουμε 3-4 άτομα σε μιά γειτονιά για καμμιά εβδομάδα, να δείτε για πότε θα αλλάξουν την ταχτική τους.
5. Αν κάτι θυμηθούμε όταν είμαστε μέσα στο σουπερμάρκετ, το σημειώνουμε να το πάρουμε την επόμενη φορά. Δεν θα πάθουμε και τίποτε...
6. Έχουμε κι ένα κομπιουτεράκι μαζί μας για όσα προϊόντα δεν αναγράφουν (όπως όμως είναι υποχρεωτικό...) την τιμή μονάδας.
7. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να βάλουμε κάποιον να ανασκάψει τα χέρσα χωράφια στο χωριό... Είναι η καλλίτερη ευκαιρία για ν' αρχίσουμε να καλλιεργούμε τα δικά μας λαχανικά και φρούτα. Εκτός από την οικονομία θα έχουμε και ωφέλεια στην υγεία μας.
[Όσοι δεν έχουν χωριό, ας σκεφτούν σοβαρά την δυνατότητα δημιουργίας λαχανόκηπου στην ταράτσα. Ούτε δύσκολο, ούτε ακριβό είναι. Και επιπλέον θα βελτιώσουν έτσι και την ατμόσφαιρα της πόλης τους.]
8. Για αποστάσεις μικρότερες από 500 μέτρα, περπατάμε ή πάμε με το ποδήλατο. Για μεγαλύτερες πάμε με ποδήλατο. Ακόμα και για αρκετά μεγάλες, όταν δεν βολεύει κάποιο ΜΜΜ [π.χ. Κυψέλη-Σκαραμαγκάς] καλό είναι να σκεφτούμε τη λύση ποδήλατο μέχρι τον Κηφισσό και μετά λεωφορείο. Και γυμναζόμαστε και μπορεί να εκπλαγούμε πόσο γρηγορότερα θα φτάνουμε. {...ναπολεόντεια πρόταση}.
9. Εξ αποστάσεως καλύπτονται πολλά μειονεκτήματα. Όταν αγοράζουμε ό,τιδήποτε πρέπει να προσέχουμε πολύ. Η εξαπάτηση του πελάτη έχει αναχθεί σε επιστήμη πλύσης εγκεφάλου.
{...ναπολεόντεια πρόταση}